Veelgestelde Vragen

Naailessen

Nieuw in de wereld van de naaimachines? Waarschijnlijk zit je met een paar vragen. Om je op weg te helpen kan je hieronder antwoorden vinden op je vragen. Klik op de vraag en dan ontvouwt zich het antwoord.

Als beginner is het moeilijk om te bepalen wat je in de toekomst allemaal wilt maken. Het wordt vaak aangeraden om te starten met een simpele machine. Een tweedehands naaimachine is prima, of leen er eentje van een vriend(in) of familielid. Het is handig om goed na te denken waarvoor je je naaimachine wilt gebruiken, dit kunnen we samen overleggen tijdens een introductie les!


Kies je voor een tweedehands naaimachine, dan is het verstandig om de machine even na te laten kijken, schoon te maken en te smeren. Zo weet je zeker dat je probleemloos van start kunt gaan met je naaimachine.


Toch starten op een nieuwe machine? Koop dan een machine van tussen de €200 en €400. Deze zijn van goede kwaliteit, zeker voor een beginnende naaister. Koop geen nieuwe machine onder de €200. Deze hebben vaak geen goede motor of ze hebben onderdelen die snel afbrekeen.

Mijn advies: Leen een naaimachine of koop één tweedehands, vind je na een half jaar naaien nog steeds heel leuk, verdiep je dan eens in andere machines. Ik kan je daarbij helpen!

Je hoeft naar je eerste les geen eigen naaimachine mee te nemen. Je kan er een van mij gebruiken. Het is wel fijn om ook thuis aan de slag te kunnen met een eigen naaimachine. Daarnaast is het fijn dat je gewend raakt aan je eigen machine, dus ik raad aan om er zelf een te kopen.

De kosten staan op de pagina Naailessen.

Voor de eerste les hoef je zelf geen stoffen mee te nemen. Samen kijken en overleggen we wat je de volgende les wilt maken. Ik zal je vertellen welke stof je dan het beste kunt meenemen.

Wanneer je gaat naaien, is het belangrijk om een draad aan en af te hechten. Dit houdt in dat je aan het begin en het einde de draad even vastmaakt zodat hij niet meer los kan komen. Je kunt dit doen op twee manieren:

Manier 1: heen en terug naaien
Deze manier wordt het vaakst gebruikt. Je naait een paar steken vooruit, een paar steken achteruit over het stiksel wat je net hebt genaaid en dan naai je weer vooruit. Door dat je een paar keer over hetzelfde stiksel naait, zit het stiksel vast. Herhaal dit ook op het einde van de draad.

Dit is de stevigste manier van aan- en afhechten.

Manier 2: een knoopje in de draad
Laat een langere draad uit de naaimachine ‘hangen’ en naai het stiksel. Wanneer je op het einde bent, trek je de stof vanonder de machine tot er weer een langere draad aan hangt. Knip vervolgens de draad af. Zorg ervoor dat de langere draden aan de onderkant van de stof zitten. Leg hier een knobbeltje in (2x het begin van een veterstrik).

Deze manier van aan- en afhechten wordt gebruikt bij coupe- en figuurnaden of als je stiksel in het zicht zit.

Wat is het verschil tussen aanhechten en afhechten?
Aanhechten doe je aan het begin van een stiksel en afhechten doe je aan het einde van een stiksel. Eigenlijk is het dus precies dezelfde handeling.

Moet ik altijd aan- of afhechten?
Ja, dit kun je het beste altijd doen. Hierdoor weet je zeker dat je stiksel vast blijft zitten. Bij het gebruik van een stretchsteek wordt het aan- en afhechten wel eens overgeslaan. Dit omdat deze steek al de hele tijd vooruit en achteruit gaat.

Begin je net met naaien, dan raad ik aan om te beginnen met een geweven stof. Het is makkelijker om mee te werken omdat deze stof niet rekt en rafelt.

Wat is een geweven stof?
Een geweven stof bestaat uit heel veel draden die op een weefgetouw in elkaar worden geweven. Deze draden liggen haaks op elkaar. Stoffen zoals denim, katoen, linnen en canvas zijn goede voorbeelden van een geweven stof. Een geweven stof rekt niet en dat maakt het makkelijker om mee te werken.

Er bestaan veel verschillende gereedschappen die je kunt gebruiken om te naaien. Veel daarvan zijn een extra luxe. Maar de volgende materialen kun je echt niet zonder:

Stofschaar en een gewone schaar: Om te naaien heb je twee scharen nodig: een om te knippen in stof, een stofschaar, en een gewone schaar om te knippen in andere materialen zoals patroonpapier. Het is belangrijk dat je de stofschaar ALLEEN voor stof gebruikt. Gebruik je deze schaar ook om andere materialen te knippen? Dan wordt deze snel bot en knipt hij niet meer fijn door de stof heen.

Centimeter: Voor het opmeten van je maten.

Garen: Zonder garen kan je niet naaien.

Spelden: Voor het vastspelden van je stof.

Start met een snel en simpel project wat je binnen een uur kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een etui, knuffel of simpele tas. We kunnen dit samen overleggen tijdens een introductie les. Heb je dit af dan kan je verder met je eerste kledingstuk! Een rokje of T-shirt hoeft niet moeilijk te zijn.

Jezelf leren naaien via YouTube? Dat kan, maar je loopt vast snel tegen problemen aan die je niet meteen aan iemand kan vragen. Je kan natuurlijk zelf opzoek gaan naar een oplossing, maar dat kan veel tijd kosten. 10 naailessen volgen is daarom ideaal om de basistechnieken in de vingers te krijgen. Ik ben er om je gelijk te helpen bij problemen. Ik heb wat voordelen op een rijtje gezet:

1. Bij problemen, is er gelijk iemand die jou kan helpen. De leraar kan jou tips en adviezen geven waardoor je beter en efficiënter kunt werken.

2. Je leert en krijgt inspiratie van je medecursisten en het is gezellig!

3. Naailes is op gezette tijden. Hierdoor heb je een stok achter de deur om met je hobby aan de slag te gaan.

4. Je verspilt minder stof, omdat je meteen geholpen kan worden als je een vraag hebt.

Het is misschien wel een veel gehoorde reden van mensen om niet te gaan naaien: kleding maken is duur. Maar is dat ook zo?

Vergelijk kleding op de juiste manier
Wanneer je de prijs en arbeidsuren berekent van een kledingstuk dat je zelf hebt gemaakt, kom je vaak op prijzen uit van echte designer kledingstukken. Echter vergelijken mensen de prijs vaak met die van fast fashion merken. Als je dat doet, is zelfgemaakte kleding heel erg duur. Maar eigenlijk is een zelfgemaakt kledingstuk ook een stukje design. Het is op maat gemaakt en uniek.

Wat maakt zelfgemaakte kleding duur?
De prijs van zelfgemaakte kleding zit hem vooral in de fournituren, zoals knopen en ritsen. Als je een kledingstuk maakt zonder deze materialen, dan zal het al een stuk goedkoper zijn. Verder ligt het natuurlijk aan de stof die je koopt, hier zit veel prijsverschil tussen. Koop duurzame stoffen die lang mee gaan, zo heb je lang plezier van jouw eigengemaakte kledingstuk! Verder maken de arbeidsuren een kledingstuk duur. Maar als je naait als hobby, hoef je deze uren eigenlijk niet mee te tellen. 😉

Recht naaien wordt door veel beginners als extreem moeilijk ervaren. Dit terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. Je kunt namelijk op je naaimachine zien of je recht naait. Verder heb je snel onder de knie door het veel te oefenen op een proeflapje. Ook zijn er foefjes die je hierbij kunnen helpen en die ik je graag vertel tijdens de lessen!

Staat je antwoord er niet bij? Dan kan je mij altijd even mailen: info@fabrxx.nl

Is je vraag beantwoord en heb je zin om aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor een naailes.

Email

info@fabrxx.nl

Openingstijden

Naaicafé:
Vrijdagen, in de oneven weken van 13.00 – 17.00

Locatie

Tussendiepen 6
9206 AD Drachten